Hittade en oerhört bra artikel ang utbrändhet…

…ur ett psykosomatiskt perspektiv: http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=1877

Hoppas att såväl utbrända som anhöriga å andra som månne kan vara intresserade har glädje av den? Hmmm, funderar på att sätta upp en egen undersida här med bara slika länkar…

Visst, det blir mycket facksnack, speciellt i slutet av artikeln, men detta fångade ändå min uppmärksamhet (den röda kursiveringen svarar jag för):

”Brist på basiska buffertar
Det uppstår till slut en situation med brist på basiska buffertar (låg BE-nivå = Base Deficit, BD) i de värst drabbade organen, som därmed får mycket svårt att tolerera någon som helst extra påfrestning. Varje form av arbete leder då till en kännbar utmattning, eftersom det inte längre finns någon buffertkapacitet som tar hand om syrorna som bildas under cellernas arbete.

Leder till snabb trötthet
Drabbade patienter beskriver att ansträngningar, psykiska såväl som fysiska, snabbt leder till en trötthet helt utan proportion till utfört arbete. Några patienter som tidigare varit aktiva idrottare, beskriver hur en stressig dag eller en halvmillång lätt joggingrunda kan kännas som om de har sprungit ett maratonlopp. Det kan ta ett par dygn att återhämta sig efter en promenad, en dammsugning av huset etc! Konflikter, extra krav och annan stress ger obehagliga kroppsliga effekter, tröttheten och värken ökar.

Oj, vad det senare känns igen väl! Och det är väl just dessa aspekter på utbrändhet som omgivningen, inklusive anhöriga månne, har så svårt att ta till sig… Jag önskar ibland att det fanns någon slags anhöriggrupp eller kortare kursverksamhet för dem… För att inte bli förstådd, och bemött, på ett adekvat sätt tillhör det jobbigaste tycker jag… Även om jag har varit förhållandevis stark, trots allt, så hade det som sagt inte skadat… För ingen orkar vara stark for ever…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s