Tog vetenskapen på orden…

…gjorde jag, nyss uppvaknad från en lur efter lunchmaten 😉 . Jätteskönt, även om jag skulle ha kunnat somna om utan minsta besvär å sova ytterligare nån timme eller så. Men ca 45 minuter får räcka, annars blir resten av dagen ”förstörd” eftersom för mycket sömn på dagen påverkar mitt humör negativt 😦 . Har lätt för att bli passiviserad, att inte ha lust att göra nåt… Men nu känns det rätt ok ändå 🙂 .

Spenderade en del av förmiddagen med att tillsammans med sonen inhandla dryck och mat inför morrondagen. Något vi gjorde för bara ett par dagar sen också, inför den genomförda bastukvällen… Intressanta utfärder, som är kul när man gör saker tillsammans och under tiden kan filosofera om allt möjligt 🙂 .

Den här gången kom det välan mest att handla om reflektioner kring varför diverse spirituosa flödar så fritt som den gör just under midsommarhelgen. Detta efter att själva ha varit på bolaget och hämtat ut några olika öl + en liten akvavit till sillen. Totalt landade det på lite drygt 200 kronor, vilket var knappt 10% av vad kunden framför oss betalade. Kunde konstatera efter ett snabbt ögonkast på dem som stod i kö till de fem öppna kassorna att hans inköp stod bättre i paritet till majoriteten än vad vårt gjorde. Hu, så mycket pengar som plöjs ned i droger inför midsommarhelgen!

 

Därifrån kom vi att prata om hur det kom sig att folk använder droger på detta sätt. I förstone sa jag att frågan är om människor i gemen över huvud taget vet varför. Men att det kanske kan vara ett uttryck för den ångest som förväntningarna inför just en sådan storhelg skapar. Förväntningar som exempelvis kan handla om att man ”tvingas” umgås med tjocka släkten eller – etter värre, kanske – svärfamiljen. Ja, det är bara ett exempel – finns sannolikt många liknande, nästan stressartade traumatiska förklaringar.

 

Men i en förlängning av detta resonemang så är det inte särdeles svårt eller långsökt att fundera lite kring hur människor sen urminnes tider använt olika berusningsmedel i samband med ritualer av olika slag. Det kan således finnas något typiskt mänskligt i detta fenomen, något typiskt för homo sapiens som art. Jag menar, har det inte varit i form av dryck eller någon annan yttre substans så har det varit i form av dans och rytmiska rörelser, vilka har en förmåga att försätta sinnet i ett transcendentalt tillstånd.

 

Så egentligen är kanske inte fenomenet i sig särdeles märkligt. Det märkliga är nog istället att vi – precis som så mycket annat – har tappat kontakten med de rituella innebörderna i högtider som exempelvis midsommar. Meningsfulla ritualer med en viss innebörd har med tiden – speciellt allteftersom civilisations- och rationalitetsprocessen pågått – omvandlats till tämligen meningslösa rutiner, inte helt olikt det vi i andra sammanhang brukar kalla tvångstankar. Och därifrån är det inte svårt att se kopplingen mellan den allmänna alkoholkonsumtionen och traditioner som midsommar… Således ett uttryck för en tämligen utbredd alienering.

Annonser

2 Replies to “Tog vetenskapen på orden…”

  1. Jo här har man tvingats att umgås med svärfamiljen….som är medlemmar i IOGT, så det blir väldigt torrlagt. Vilket kanske på sätt och vis är tur…..Men väl hemma igen var det väldigt gott med en liten, liten söndagswhisky. Men det blev inte mer än en 4:a och det räcker så bra så. Jag undrar hur en del får i sig allt de köper???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s