Sociologi: Den svåra konsten att förklara det självklara

Citerat från Högskolenytt #2 2007 apropå Göran Ahrnes nya bok Att se samhället:

”Sociologi är inte så påtagligt som till exempel nationaleknomi eller historia. Det är svårare att säga rakt upp och ner vad det är. Det handlar ju om samhället, men det finns mycket som gör det svårt att verkligen få syn på samhället. Det är ungefär som ordspråket att man ser inte skogen för alla träd – man har svårt att se samhället för alla människor. Man ser inte relationerna mellan dem och hur de är beroende av varandra. Sociologi handlar om människors normer, förväntningar och maktrelationer. De är ofta dolda och svåra att urskilja och de formar vår interaktion med varandra. […] Sociologi är en balansgång mellan det självklara och det alltför mystifierade.

[…Jämfört] med historiker, som från början har en distans i tid, och antropologer som på samma sätt har en given distans i rum, i och med att man sysslar med det som är främmande. Sociologin är en del av det samhälle den utforskar, det vardagliga livet här och nu, som du och jag är delaktiga i.

En av mina käpphästar är att det som är mest intressant är det normala. Det är lätt att man framhäver det onormala, som olika former av utanförskap. Det kan man lättare se, för det skiljer ut sig. Men det är mer intressant att ta reda på varför folk går till jobbet!

[…] Begreppet reflexivitet är centralt inom sociologin. De flesta andra ämnen är normativa, de talar om hur saker och ting ska göras på bästa sätt. Sociologin intresserar sig [istället] för hur det är.”

Tyckte att Ahrne så gott som satte ”tummen på spiken” i sin formulering av vad sociologi är, det ämne som var mitt huvudämne när jag gick det beteendevetenskapliga programmet. För jag minns så tydligt hur jag på en klassåterträff med min grundskoleklass för en f.d. kompis skulle beskriva vad sociologi är… Och kunde förstås inte riktigt nå fram med min förklaring, främst därför att han knappast förstår sig på vare sig filosofi eller andra kulturella ämnen. Avståndet oss emellan var alltså alltför stort för att kunna överbryggas med de formuleringarna som jag använde. Kanske, kanske att jag med Ahrnes formulering skulle ha nått fram något bättre…?

Annonser

4 Replies to “Sociologi: Den svåra konsten att förklara det självklara”

  1. Sociologi verkar jätteintressant. Har varit sugen på att plugga det, men tyvärr går den inte som kvällskurs där jag bor.

  2. Ja, det är verkligen intressant! Även om jag nu, några år efter examen, inte hyser samma intensiva intresse för det som tidigare. Till viss del tror jag att detta intresse på sitt sätt bidrog till att jag småningom ”väggade” – kanske främst för att ämnet ju, så att säga, hela tiden finns ”runtomkring en” vare sig man jobbar eller är ledig. Nu tror jag dock att jag något bättre kan hantera det utan att ”uppslukas” av det…

    Har du kollat om det inte finns några distanskurser du kan gå då? Jag tror t ex att Mälardalens Högskola kör distanskurser i sociologi över internet…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s