På jakt i floran

Äntligen kom jag mig då för att inhandla en bok om nordiska floran igår… Har länge ansett mig vara i behov av en sådan, men alltid ansett dem för dyra när jag väl har råkat på något exemplar. Nå, det inhandlade exemplaret kan väl inte direkt beskrivas billig, 149 spänn, men jag lät det få bli en impulshandling å överlever nog dess konsekvenser 😉 .

Hehe, visst är det lite märkligt, men i och med att jag med boken ifråga snart kunde artbestämma två sorters ogräs i min lilla trädgård så blev jag genast mera mån om att låta ogräset i fråga få stå kvar på de flesta platserna. För till syvende å sist kan ju faktiskt även det vi tagit för vana att kalla ogräs vara väl så vackert som vilken planterad växt som helst!

Kolla bara in Vitplistern, eller blindnässla som den kallades förr i världen. Är den inte vacker med sina blomstånd, som dessutom står sig länge och väl?!

Vitplister

 

Vad jag förstår kallades den för blindnässla förr eftersom den inte ansågs lika läcker som den vanliga brännässlan när man skulle göra kål. Så den anses nog av flera orsaker som en ”skräpväxt”, men den är onekligen ganska läcker 🙂 .

Fort som attan följde sedan artbestämning av den Vanliga Smörblomman och Praktlysing, som båda har gått i blom nu.

Vanlig Smörblomma och Praktlysing

Finns naturligtvis en radda andra växter också, jämte de Gullvivor och Liljekonvaljer som jag ömmar lite extra för men som nu har blommat över. Lär återkomma med fler rapporter i sinom tid.

Annonser

4 Replies to “På jakt i floran”

  1. Visst är det så, med ogräs. Ibland när jag ska putsa en rabatt har jag svårt att se vad som är ogräs och vad som inte är det… får fråga frun, då hon planterat…

  2. Hehe, ja, det är ju oftast lejonhonans territorium det däringa 😉 . Men eftersom jag är särbo med min käresta så försöker jag hålla lite bättre koll på mina egna rabatter 🙂 .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s